Vinkkejä juuri sen oikean auton valintaan

Juuri sen oikean auton valinta tuottaa päänvaivaa, eikä ole välttämättä ihan helppo tehtävä. Monet aloittavat auton valitsemisen auton merkistä ja monilla onkin olemassa jokin suosikkiautomerkki tai -merkkejä. Suomessa esimerkiksi Nissan ja Toyota ovat olleet suosittuja merkkejä tavallisten kansalaisten keskuudessa. Kaikki uudet automerkit eivät suinkaan saavuta Suomessa valtaisaa menestystä, vaan suomalaiset pitävät tyypillisesti kiinni suosikkimerkeistään ja -malleistaan. Auton valitaan liittyy kuitenkin paljon muutakin kuin vain automerkin valinta. Kerromme näistä valintaan vaikuttavista seikoista tässä artikkelissa, jotta onnistuisit valitsemaan kaikkien autojen joukosta itsellesi juuri sen oikean.

1. Auton tuleva käyttötarkoitus

Auton tuleva käyttötarkoitus on tärkein auton valintaan vaikuttava seikka. Mieti, millaiseen käyttöön autoa tarvitset ja kuinka paljon ihmisiä autolla liikkuu. Ajatko autolla yleensä lyhyitä vai pitkiä matkoja ja millaisessa maastossa? Ajatko enemmän kaupungissa, moottoriteillä vai maaseudun pikkuteillä? Kaikki nämä auton tulevaan käyttötarkoitukseen liittyvät seikat vaikuttavat juuri sen oikean auton valintaan.

2. Uusi vai käytetty auto?

Seuraavaksi kannattaa miettiä, onko tilanteessasi järkevämpää ostaa uusi vai käytetty auto. Jos ajat paljon ja budjettisi antaa myöten, saattaa uusi auto olla parempi valinta, sillä hyvällä uudella autolla on todennäköisesti edessään enemmän ajokilometrejä kuin käytetyllä. Myös pitkiä matkoja ajava saattaa mielellään suosia uutta autoa, sillä uusi auto on yleensä luotettava kumppani pitkilläkin ajomatkoilla.

Kaikkien budjetti ei suinkaan anna myöten uuden auton ostoon eikä uuteen autoon sijoittaminen ole kaikissa tilanteissa edes kovin mielekäs valinta. Kun uusi auto ajetaan liikkeestä ulos, on sen arvo jo ehtinyt laskea ja ensimmäisinä vuosina arvon aleneminen on erityisen voimakasta. Toisaalta uusi auto on yleensä ajossa varma valinta. Monelle uusi upea auto on jopa suoranainen statussymboli.

Jos päätät ostaa käytetyn auton, tee valinta huolella! Älä sorru hätäisiin päätöksiin ja jos tunnet itsesi epävarmaksi, ota autot hyvin tunteva ystävä mukaan tutkimaan auto läpikotaisin ennen ostopäätöksen tekemistä. Olipa auto uusi tai käytetty, kannattaa se viedä koeajolle ennen ostopäätöstä. Näin näet miten auto käyttäytyy liikenteessä ja vastaako se odotuksiasi.