Rajaton

Ulkoasun © Rajaton 2017
Taustakuvan © Dan Iernutan
(lisenssi)

Liekin Leikki

virtuaalihevonen | VH15-018-0228

RIP 9.4.2017

Rotu & sukupuoli suomenhevos-ori
Väri & säkäkorkeus rautias, 150cm
Syntynyt, ikä 30.11.2013, 13v (3v - 30.01.2014)
Koulutustaso Vaativa B
Entinen omistaja Viona / Susikallio
Omistaja Rajaton / Riella VRL-01744

Kilpailee porrastetuissa kilpailuissa tasolla 6


Kuvien © lupa on!

Luonnekuvaus

Liekin Leikki eli tuttavallisemmin Lempo on varsin orimainen ori, joka esittelee kernaasti lennokkaita liikkeitään naapuritarhan tammoille ja kouluratojen yleisöille. Lempo onkin tunnettu riehakkaasta, todella perinteisestä oriin luonteestaan. Sitä saa vähän väliä olla napauttelemassa turvalle - Lempo kun ei ihan aina muista kunnioittaa ihmistä. Kuka nyt jaksaa muistaa kävellä siivosti vierellä kun 500 metrin päässä on sanoinkuvaamattoman kaunis shetlanninponitamma?!

Lempo on sen luokan ponia, joka ei osaa kunnioittaa muita hevosia, varsinkaan itseään suurempia oreja. Lempo nähdäänkin usein uhittelemassa itseään puolta suuremmille ja jykevämmille oreille, onhan Lempo-rukka melkoisen pienikokoinen suokkipallero. Pienestä koostaan huolimatta sillä on todella mukavat ja pehmeät liikkeet. Orimaiseen tapaan Lempo ei kuitenkaan sovi aivan kokemattomien hoidokiksi tai ratsettavaksi, sillä oriilla on oriin tavat: Egolle ei yksi kenttä riitä, ja auta armias jos toinen hevonen tunkeutuu liian lähelle! Todellisuudessa Lempo on kuitenkin hämmentävän jänishousu - jos toinen hevonen tulee tarpeeksi lähelle, tulee Lempolle vähintäänkin jännäkakka ja "Äkkiä karkuun!" on ainoa asia tämän pienen taaperon päässä. Älä siis säikähdä, jos ratsu reimasi yhtäkkiä katoaa alta tai nousee jopa pystyyn...

Ratsuna Lempo on yllättävän kuuliainen ja tasainen, kunhan sen heti alkukäynneistä lähtien on saanut hyvin kuulolle ja tähän päivään. Lempon huomio kiinnittyy helposti kaikkeen muuhun kuin ratsastajaan, mikä kostautuu haaveiluna ja kuuroutumisella avuille. Ja onhan Lempon yksi lempipuuhia napata hampailla kiinni ratsastajan raipasta. Tai polvesta... Lempo siis toden totta vaatii ratsastajansa huomion ja työn 110 % ihan koko ajan! Muuten ori kyllä keksii keinon saada ratsastajarukkansa hermot riekaileiksi. Lempo onkin ehdottomasti parhaimmillaan kouluratsastuksessa, jossa se saa ratsastajaltaan koko ajan uuden pähkinän purtavaksi. Esteille Lempon keskittymiskyky ei yksinkertaisesti riitä - toki se hyppää irtona todella hienosti, mutta kun ratsasta on selässä, homma menee ihan pelleilyksi. Estehevosta tästä ei levota kuin äärettömän suurihermoisen ratsastajan avulla!
Luonteen © Viona

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Liekin Tanssi
tummanpunarautias sh, 149cm
ii. Karriiva
musta sph, 143cm
iii. Karmiinin Karraus
iie. Riivattu Tanssijatar
ie. Liekki-Loikka
punarautias sh, 153cm
iei. Liehun Jäbä
iee. Loikan Lento
e. Iivan Leikitär
vaaleanrautias sh, 151cm
ei. Iiva
vaaleanpunarautias sph, 144cm
eii. Aapos
eie. Nätti-Iivariina
ee. Kuujoen Ajatelma
tummanrautias sh, 153cm
eei. Ajatuksen Toivelma
eee. Kuujoen Kiskiskis

Lempon Isä Liekin Tanssi on upearakenteinen melkein pienhevosen kokoinen suomenhevosratsu. Ori on menestynyt upeasti kouluradoilla, vaikka sen kasvattaja ajattelikin tästä likimain kaikkiin lajeihin sopivaa ratsua tyttärelleen. Ori pitikin ruunata, mutta varsanäyttelyiden menestyksen perusteella oriin miehisyys päätettiin säilyttää. Hyvätapaisena herrasmiehenä Liekin Tanssi yllättikin kaikki kouluratsun taidoillaan!

Musta piensuomenhevosori Karriiva jalostettiin aikoinaan ratsu- ja valjakkoajokäyttö mielenpäällä. Musta ori jäi kuitenkin kovin pienikokoiseksi, joten ratsukäyttö jäi vähemmälle. Valjakkoajossa Karriiva sen sijaan menestyi upeasti, eikä sitä jätetty huomiotta näyttelyissäkään. Musta pikkuruinen taapertaja valloitti tuomareiden sydämet viehkeällä olemuksellaan kerta toisensa perään!

Lempon isänemä Liekki-Loikka edustaa sitä perinteistä surullisenkuuluisaa suomenhevosten elämänpolkua: Ravihevoseksi syntynyt, ratsuksi päätynyt. Kerrassaan hävettävän huonosti juossut Liekki-Loikka oli vähällä päätyä makkara-auton kyyditsemäksi, mutta läheisen ratsastuskoulun omistajat kiinnostuivat todella hyvätapaisesta ja säyseästä tammasta. Tamma ratsukoulutettiin, mutta päädyttiin lopulta myymään yksityiskotiin potentiaalisena estetammana.

Lempon emä Iivan Liekitär lienee tulleen parhaiten julkisuuteen silmiähivelevän kauniista liikkeistään. Vaikka tammoja valitettavan vähän arvostetaankin ratsuoreihin nähden, on tämä tamma onnistunut saamaan jalansijaa jalostuspiireissä. Useamman upealiikkeisen jälkeläisen periyttäneenä tamma on ollutkin varsin suuressa suosiossa siitoskäytössä. Eikä suotta! Liekin Leikki on jälleen yksi erinomainen esimerkki tämän tamman kyvystä periyttää lennokkaita liikkeitään jälkeläisiilleen!

Emänisä Iiva on Karriivan tavoin todella upea ja viehätystä herättävä pienori ratsulinjoista. Vaaleanpunarautias ponikokoinen ori Iiva niitti mainetta ilmavilla ja korkeilla liikkeillään. Jopa vaativia luokkia kilpaillut kouluratsu on tunnetusti periyttänyt jälkeläisilleen pientä kokoa. Useat Iivan jälkeläiset ovat myös jatkaneet isänsä jalanjäljissä kouluratojen säväyttäjinä.

Kuujoen Ajatelma oli tummanrautias, pienellä tähdellä koristettu suloinen suomenhevostamma. Valitettavasti Ajatelma menehtyi ähkyyn vasta kuusivuotiaaksi käännyttyään, joten se ei ehtinyt jättää kuin kaksi jälkeläistä, jotka molemmat ovat osoittautuneet menestyksekkäiksi ratsuiksi.
Sukuselvityksen © Viona

sh-o. Susikallion Liekin Lento
s. 27.4.2014
i/e. Naavaneito
sh-t. Rajattoman Suvetar
s. 13.03.2015
i/e. Vilutar