Rajaton

Ulkoasun © Rajaton 2017
Taustakuvan © Dan Iernutan
(lisenssi)

Pirtti-Hilla

virtuaalihevonen | VH15-018-0624

Rotu & sukupuoli suomenhevos-tamma
Väri & säkäkorkeus musta, 153cm
Syntynyt, ikä 20.01.2014, 10v (4v - 31.07.2014)
Koulutustaso Helppo A
Kasvattaja Aino Pennanen, evm
Omistaja Rajaton / Riella VRL-01744

Kilpailee porrastetuissa kilpailuissa tasolla 6


Kuvien © scirlin

Luonnekuvaus

Pirtti-Hilla saapui kasvattajaltaan Ainolta minulle Rajattomaan nuorena ja hiukan retuisen näköisenä. Mietin, tulisiko tästä koskaan hevosen näköistä vai jäisikö se ihan pieneksi ja rumaksi. Jotain kuitenkin tapahtui, kun tamma täytti kolme vuotta, nimittäin siitä tuli ehkä kaunein näkemäni hevonen. En vain tajunnut sitä aiemmin, että kauneus on katsojan silmissä. Onko tämä hevosversio rumasta ankanpoikasesta?

Hilla on luonteeltaan mitä kultaisin suomenhevonen, vaikka toisinaan se yrittää keksiä suomalaiselle tyypillisellä itsepäisyydellä ja viekkaudella pieniä jekkuja hoitajan pään menoksi. Hillan jekut ovat yleensä taskujen perin pohjin tutkimista, sekä harjapakin kaatamista. Tamma seisoo paikallaan hievahtamatta, kun sitä hoidetaan, sillä se nauttii saamastaan huomiosta. Kaikki hoitotoimenpiteet saa Hillan kanssa hoidettua ilman ongelmia ja pesukarsinassa oleilua se jopa ihan rakastaa - ihme hevonen sanoisinko. Varustaminen hoituu käden käänteessä ja Hillasta kuoriutuukin tässä vaiheessa skarppi ratsu.

Ratsailta käsin tulevat Hillan erinomaiset ominaisuudet esille. Se on miellyttämisenhaluinen, herkkä ja elastiset, näyttävät liikkeet omaava tamma, jonka moni ostaisi itselleen jos vain saisi. Olen todella äimistynyt, miten kolme-vuotiaasta, suoraan sanottuna todella rumasta tammasta tulikin niin upea. Työnsä rehellisesti tekevä Hilla on monen suosikki, ja sillä ei ole vain yhtä ihmistä jonka kanssa se tulisi toimeen, vaan avoimuutensa ansiosta se toimii oikeastaan kenen tahansa kanssa. Esteillä hieman pökköä pesään laittava tamma omaa erittäin hyvän estesilmän ja siitä tulee hyvin ketterä, mikä on hyvä ominaisuus uusintojen äkkikäännösten tekemisessä. Kaikinpuolin todella upea monitoimiratsu!

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Pirtti-Heino
musta sh, 154cm
ii. Heiman
ruunikko sh, 154cm
iii. Hukkareissu
iie. Aurinkoinen Hinni
ie. Lotta-Liisa
musta sh, 152cm
iei. Leimun Loisku
iee. Lounatuuli
e. Pirtti-Helli
ruunikko sh, 155cm
ei. Hopeinen
ruunikko sh, 153cm
eii. Hollakari
eie. Pirjatta
ee. Hellariina
rautias sh, 158cm
eei. Heiskuvainen
eee. Aito-Aino
Isän puolen sukuselvitys

Hillan isä Pirtti-Heino oli sen omistajan, Kaarle 70v, silmäterä aivan pienestä pitäen. Kaarle halusi taata Heinolle parhaan mahdollisen elämän, joten se pääsi ammattilaisen kanssa pyörähtämään kaikissa laatuarvosteluissa ja se kantakirjattiin I-palkinnolla. Komeat liikkeet ja fiksun luonteen omaava ori aiheutti ihailevia katseita kaikkialla, missä sen kanssa vain liikkui. Pirtti-Heino keräsi mainetta ja kunniaa sen verran, että sillä teetettiin 56 jälkeläistä, joista suuri osa on jollain saralla pärjännyt elämässään, osa jopa kenttäratsastuksessa.

Heiman kiersi poikansa tavoin ammattilaisen kanssa kilpailuita ja laatuarvosteluja. Ikäluokkakisoissa Heiman pärjäsi erittäin hyvin ja se kantakirjattiin II-palkinnolla. 154cm korkea ruunikko ori eli elämänsä yhden omistajan luona ja se oli kasvattajan silmäterä. Jälkeläisiä Heiman ehti saada 20 kappaletta, joista Pirtti-Heino on yksi menestyneimpiä. Heiman ruunattiin sen ollessa 15-vuotias, koska hormonit meinasivat nousta päähän, mutta sen jälkeen siitä tuli oikein leppoisa harrasteratsu sen viimeiselle omistajalle.

Isänemän paikkaa pitää pieni musta Lotta-Liisa, joka loukkaantui harmillisesti jo melko nuorena. Se elelikin sitten siitostammana monta vuotta, ennenkuin jäi kokonaan eläkkeelle. Viisi varsaa se maailmaan pyöräytti, joista kolme on kantakirjattu hyvin pistein. Lotta-Liisaa itseään ei ole kantakirjattu, mutta sillä ehdittiin ennen loukkaantumista kilpailla muutama helpon B:n startti, joissa prosentit pyörivät yli kuudenkymmenen. Erittäin miellyttävän luonteen omaava tamma periytti luonnettaan kaikille jälkeläisilleen, mutta mikään superkouluratojen liitokavio tamma ei ollut.

Emän puolen sukuselvitys

Hilla on perinyt emältään Pirtti-Helliltä hieman vilkkaan luonteen. Tamma on kyllä erittäin kiltti, mutta tykkäsi ihmisten pään menoksi keksiä jekkuja jos minkänäköistä. Harraste-hevosen elämää kasvattajansa luona viettänyt melkein koko ikänsä, mutta Helli käytettiin kuitenkin sen verta näytillä, että se kantakirjattiin II-palkinnolla. Ruunikko on kooltaan perusputen kokoinen, mutta sen väritys ja lempeä katse saivat osakseen ihailuja. Varsinkin siellä, missä tamma asui, se oli erikoinen näky perusrautiaiden keskellä. Hellillä on kolme jälkeläistä.

Hopeinen, ruunikko peruskokoinen suomenhevos-ori ei ole koskaan herättänyt mitenkään hirveän suurta innostusta ja se oli aina vähän sellainen nobody-hevonen. Kunnes se vaihtoi omistajaa ja muutti ladon takaa hienolle maneesitallille treenaamaan tulevaa kilpauraa varten. Ori ehti jo 12-vuotiaaksi ennenkuin se saatiin radoille asti, mutta ehti se muutaman voiton hyppäämään ennen eläköitymistä. Hopeisella ei ole muita jälkeläisiä, kuin Pirtti-Helli. Kantakirjaan Hopeista yritettiin kahdesti, ennenkuin tärppäsi III-palkinto.

Emänemä Hellariinasta toivottiin pienhevosta, mutta se kasvoi ihan hevoskokoiseksi. Se ehti elämänsä aikana kiertämään useat eri kodit hieman haastavan luonteen takia, mutta se taas johtui siitä, ettei se ehtinyt kerätä luottamusta yhdenkään ihmisen kanssa ennenkuin se myytiin jo uuteen kotiin. Viimein tamman osti nuori nainen Keski-Suomesta ja Hellariina vietti loppuelämänsä samassa kodissa omistajan silmäteränä ja täydellisenä maastoputtena. Hellariinalla päätettiin tehdä varsa, koska siitä kuoriutui mitä ihastuttavin ja mukavin kumppani.

sh-o. Rajattoman Taitava
s. 01.01.2015
i/e. Taskukokoinen
sh-o. Rajattoman Peetu
s. 20.03.2015
i/e. Patakuningas
sh-t. Rajattoman Huimarto
s. 20.05.2015
i/e. Hugo-Rikhard
sh-t. Rajattoman Pirtti-Hilma
s. 20.11.2015
i/e. Klaus-Henrik

Päiväkirja

20.12.2015 - kouluvalmennus, valmentaja KarvaHaamu
Valmennuksen alkaessa Hilla vaikutti olevan jo todella hyvin kuulolla. Alkukäyntien jälkeen alettiin etsimään vähän muotoa ja herättelemään hevosta perinteisillä väistöillä, volteilla ja siirtymisillä. Ratsukolla yhteistyö pelaa selkeästi, sillä pienimmätkin avut näyttivät menevän perille mutkattomasti. Lähdimme harjoittelemaan siirtymisiä yhden askellajin sisällä jolloin tammasta paljastuikin melkoinen liitokavio! Ravin kokoaminen oli hyvin hallussa, vaikka aluksi herkkä Hilla meinasikin tulkita avut käyntiin siirtymisen merkeiksi. Myös lisätyssä ravissa ratsukko suorastaan loisti ja muodossa pysyttiin hyvin myös kootun laukan aikana. Tunsin läsnäoloni lähes turhaksi, käytännössä ratsukko ei edes tarvinnut ohjeistusta, vain seuraavan tehtävänannon. Lopuksi otettiin muutama perinteinen laukanvaihto, vähän väistöjä käynnissä ja homma alkoi olla paketissa. Vaihdoissa ratsastajalle vähän tarkkuutta apujen käytön kanssa kanssa, mutta muussa ei ollutkaan moitteen sijaa. Hilla on ihailtavan nöyrä ja yhteistyöhaluinen ratsu, ratsukkoa oli oikein miellyttävä valmentaa.