E T U S I V U   T A L L I K I E R R O S  V I K U R I P Ä Ä T   T O I M I N T A  V I E R A S K I R J A  

       


  Kutsu yksityisille avajaisvalmennukseen 6.1.2016

Hei sinä yksityisen omistaja! Olet lämpimästi tervetullut avajaisvalmennukseen 6.1.2016. Valmennus pidetään Pulliksen kentällä ja valmentajana toimii kattavaääninen Sissi (ks. henkilökuntaesittely). Valmennuksen aiheena on kouluratsastus kunkin ratsukon taso huomioiden. Tarkoituksena on kehittää yhteistyötä oman hevosen kanssa kouluratsastuksen saloissa. Valmennukseen ovat tervetulleita kaikki halukkaat yksityisen omistajat ja osallistuminen suoritetaan nimi listaan-tyylillä (minä annan kommentit).

Osallistumiset mailitse pulliksenposti@gmail.com otsikolla: Avajaisvalmennus 6.1.2016 Ratsastaja - Ratsu. Suoritteet kommentoidaan Sissin näkökulmasta.


  Osallistujat (6/6)

Tanttu - Panda
Panda oli hauskalla ja vauhdikkaalla tuulella jo heti valmennuksen alusta alkaen. "Näinköhän mä tulen täältä vielä alas tänään", Tanttu tuumi selästä käsin. "Elä vielä sano", naurelin. Alkuverryttelyt sujuivat hyvin, mutta vauhdikkaissa tunnelmissa. "Tee rohkeasti sen kanssa pidätteitä, että saat menon hallituksi ja siistiksi", huikkasin kentän laidalta. "Nyt se vie sinua, etkä sinä sitä. Noin päin sen ei pitäisi olla", huomautin. Tanttu teki työtä käskettyä selästä käsin ja sai Pandan nopeasti kuulolle. "No nyt mä hokaksin mistä naruista vetää", Tanttu naurahti. Meno alkoi hiljalleen näyttää hallitulta myös ravityöskentelyssä, joten aloimme ottaa laukannostoja pitkille sivuille. Ensimmäinen laukannosto sujui Tantun ja Pandan osalta lisätyssä ravissa. Tempo oli vauhdikas ja meno selästä käsin jäätävän näköistä. "Älä anna pelkkää pohjetta, tee myös pidäte seuraavalla kerralla. Nyt se antaa sulle lisättyä ravi", huikkasin. Seuraava laukannosto sujui jo paremmin ja Panda jaksoi ylläpitää laukkaa koko kierroksen. Valmennuksen aikana pääsit hiljalleen tutustumaan uuteen hevoseesi kaikissa askellajeissa. Löysit uusia niksejä sen toimivuuteen ja sait vähän käryä alla olevasta hevosestasi. Ylipäänsä valmennus sujui mukavissa tunnelmissa ja menonne näytti loppua myöten mukavalta. Vauhtia ei uupunut, mutta putoamistakaan ei tapahtunut. Hienoa työtä Tanttu ja Panda!
Lottis - Juksu
"Mitähän tää äijänkäppänä tänään keksii", Lottis naureli selässä yllättävän pirtsakalla tuulella olevalle ruunalleen. "Se on tosi energisen oloinen, hyvä homma. Käännetään se voitoksi, eikö?", hymyilin naiselle. "Tehdään näin", Lottis iloitsi. Asenne naikkosella oli kieltämättä kohdillaan ja kyseinen ratsukko oli aina mukava valmennettava. Myös Juksulla oli hieman ravurityyppistä meininkiä havaittavissa, eli ravityöskentelyssä se tarjosi vähän väliä lisättyä ravia. Nähdessään muiden ratsukoiden myös innostuvan, vanhat kunnon kilpavietit tuntuivat heräävän eloon. "Pruut, pruut", pyysi Lottiskin selästä käsin. Kun ravityöskentely alkoi sujua siististi ja hallitusti, oli laukannostojen vuoro. Lottista vähän jännitti että näinköhän nuo tällä kertaa onnistuisivat moitteitta. "Ei negatiivista asennetta heti alkuun", muistutin. "Nyt päätät että se onnistuu, jooko?". "Joo..", Lottis vastasi. Ensimmäinen laukannosto sujui heti nappiin ja Juksu nosti kertaheitolla oikean, sopivantemposen ja hallitun laukan. "Hyvä, pidä tuo, myötää istunnalla ja ohjalla, koita koota sitä vähän, hyvä", huutelin ohjeita ja kehuja kentän laidalta. Ratsukon meno näytti kertakaikkisen hienolta ja hallitulta. "Vaau", Lottiskin sanoi selästä käsin. Juksu jaksoi pitää laukan tehtävän loppuun asti ja seuraavatkin laukkaansiirtymiset sujuivat hienosti. Juksu oli selvästikin valmennuksen positiivinen yllättäjä. Viimeksi puomitunnilla laukannostot olivat todellakin hakusessa, mutta tällä kertaa niistä ei koitunut päänvaivaa hevoselle tai ratsastajallekaan. "Todella hienoa työtä, hyvä Lottis ja Juksu", kehuin hyvin suoriutunutta ratsukkoa.
Siinau - Ruusa
"Miten tää on tänään näin patalaiska?", Siinau tuumaili jo alkuverryttelyjen aikana. Vuonohevostamma mennä löntysti eteenpäin, jos sitä menemiseksi kehtasi kutsuakaan. "Anna rohkeasti pohjetta, vaativammin, vielä vaativammin", huikkasin ohjeita kentän laidalta. Meno alkoi hiljalleen näyttää paremmalta, mutta tempoa ei juurikaan löytynyt. Toin Siinaulle raipan ja sen avulla Ruusaan rupesi hiljalleen löytyä vauhtia. "Näytä sille kuka on pomo, älä anna sen määrätä tahtia", neuvoin. Ravityöskentely sujui hyvin. Tempo oli rauhallinen, mutta meno kertakaikkisen siistin ja hallitun näköistä. Myös harjoitusravi näytti hyvältä ja Ruusa oli juuri sen näköinen hevonen, että sillä oli keinuhevosmaisen tasaiset ja hyväistuttavat askeleet. "Hienon näköistä menoa, lisää tälläistä", kehuin. "Otetaan laukannostot pitkille sivuille", huikkasin seuraavan ohjeen. "Tanttu aloittaa Pandan kanssa ja te tulette Ruusan kanssa seuraavaksi", ohjeistin. Ensimmäisen ratsukon mentyä alta, oli Ruusa jo nostamassa laukkaa ennen apuja. "Pruut, pruut", Siinau käski. "Älä jää vetämään ohjista, se provosoituu siitä", huomasin eteenpäin voimakkaasti puskevan tamman. "Anna sille rauhalliset, tasaiset käskyt", neuvoin. Ensimmäinen kierros sujui tämänkin ratsukon osalta lisätyssä ravissa, koska Ruusa ei meiannut kuunnella Siinauta. Laukan se olisi kyllä nostanut, mutta tällä kertaa sitä pyydettiin hidastamaan. Seuraavat kierrokset sujuivat jo hyvin, kiitos Siinaun ennakoivasta työskentelystä. Et antanut tamman lähteä viemään sitä, vaan pidit rauhallisen käynnin siihen asti, kunnes annoit tammalle luvan nostaa laukan. Vauhtia ja vilskettä riitti, mutta meno oli koko ajan siistin ja hallitun näköistä. Hienoa työtä Siinau ja Ruusa!
Hanne - Sentti
"Kylläpäs sillä riittää vauhtia", tuumailimme Hannen kanssa jo ennen valmennuksen alkua. Sentti oli todella, todella pirteällä päällä ja valmiina työntekoon. "Toivotaan, että se ei ole selästä käsin ihan tälläinen", Hanne naurahti noustessaan oriin selkään. Parit steppiaskeleet ori päätti ottaa heti alkutöikseen, mutta pienen vauhtipiikin jälkeen se rauhoittui ja pian kaksikko verkkasikin jo kentällä varsin kiitettävän näköisesti. "Nyt näyttää hyvältä, pidä tuo ja tempo myös!", huikkasin parivaljakolle. Alkuverkkojen jälkeen otin Hannen ja Sentin keskiympyrälle, jossa parivaljakko pääsi tekemään niin avo -kuin sulkutaivutuksiakin. Sentille nämä olivät tuttua tavaraa, eikä ori pahemmin pistänyt ratsastajan apuja vastaan. Laukannostot kaksikolla sujuivat hyvin niin käynnistä kuin pysähdyksestäkin. Vähän Sentti tuppasi olemaan tahmealla tuulella valmennuksen lopusta, mutta pieni herättely silloin tällöin tepsi ja ori suoriutui valmennuksesta varsin kunniakkaasti. "Se taitaa olla aika väsynyt", Hanne naureli selästä käsin. "Siltä se vähän näyttää, eiköhän lopetella tähän", hymyilin.
Olga - Possu
"Pruut, pruut", alkoi kyseisen parivaljakon valmennus. "Tee pidäte, tee nyt ja taas, pidätä, pidätä", huusin ratsukolle joka sinkoili ravissa päätä pahkaa jo ennen valmennuksen varsinaista alkua. Olga teki työtä käskettyä ja pidätti vauhdikasta oria ja sai sen lopulta kääntymään kentän aitaa päin ja pysähtymään. "Hyvä, pysy siinä hetki", huikkasin ratsukolle ja selvitin asiat sillä välin muiden ratsastajien kanssa. Kun muut alkoivat alkuverkata, otin silmäni alle Olgan ja Possun. Oriilla oli hyvin, hyvin paljon energiaa ja se näkyi vahvasti ulospäin. "Milloin Linnea on viimeksi oikein ratsastanut ton?", kysyin ja Olga kohautti harteitaan. Niin arvelinkin. Possu saisi tehdä tänään töitä ihan kunnolla. Alkuverkkojen jälkeen ratsukko sai tehdä vähän siirtymisharjoituksia ja temponmuutoksia. Possu alkoi olemaan hetki hetkeltä enemmän kuuliainen. Kun meno näytti kutakuinkin hallitulta ja turvalliselta, pääsi ratsukko ottamaan muutaman laukannoston niin käynnistä kuin pysähdyksestäkin. Molemmat sujuivat hyvin, vaikka Possu meinasikin välillä innostua liiaksikin. Olga muisti kuitenkin tehdä ajoissa pidätteen ja pysyi selässä kiitettävästi pienistä ilopukeista huolimatta. Hienoa työtä!
Vilma - Penny
"Mä voisin tänään kokeilla jotain toista hevosta, jos sopii?", Vilma kysyi arasti. "No totta vieköön sopii", vastasin ja ojensin naiselle Pennyn riimunnarun. Nainen tuli pian kentälle muut ratsukot kannoillaan. "Aloitetaan verkkaamaan itsenäisesti, Vilma, ole sitten varuilla sen kanssa, se voi alkuun olla vähän innokas", varoitin. Nainen nousi selkään ja sai ruunan kulkemaan varsin nätisti jo heti alusta alkaen. "Tai sitten ei", naurahdin ja katsoin, miten Penny kulki hyvin hallitusti ja rauhallisessa tempossa eteenpäin. Pyysin kaksikon pian keskiympyrälle kokeilemaan asettamista ja temponmuutoksia ylipäänsä. Molemmat sujuivat tämän parivaljakon kanssa hyvin. Siirryimme sitemmin takaisin uralle ja laukkaharjoitusten pariin. "Nosta Vilma pitkällä sivulla laukka ja laukkaa kentän toiselle pitkälle sivulle asti, sitten käynti, lyhyellä sivulla voltti ja sama juttu laukassa", ohjeistin. Ratsukko teki työtä käskettyä ja meno oli kieltämättä hyvän näköistä. Välillä ruuna meinasi innostua laukkaan päästyään, mutta kuuteli hienosti pidätteitä ja hidasti tahtia ratsastajan pyynnöstä. Kertakaikkisen hyvän näköistä ratsastusta ja menoa ylipäänsä. Hyvä Vilma ja Penny!

ULKOASU © PULLIS 2015 | ULKOASUN KUVAT JA KORISTEKUVAT © VAPAASTI BY AK JA RANSU.KUVAT.FI
HUOMAATHAN, ETTÄ PULLIS ON VIRTUAALITALLI JA KAIKKI SIVULLA ESIINTYVÄ ON FIKTIIVISTÄ.