Kouluvalmennus 10.02.2015

Eipä mennyt aikaakaan, kun Hollabarin tiluksilla lähtee toiminta pyörimään ja nyt valmentaudutaan. Järjestimme siis connemaroille, new foresteille, ratsuponeille ja shetlanninponeille avoimen nimi listaan-valmennuksen ponien koulutustason mukaan. Jokainen ratsukko saa henkilökohtaisen n. 200 sanan kommentin suorituksestaan.

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse tai hevostalli.netin topickiin otsikolla valmennus.
Käytäthän seuraavaa osallistumismuotoa:
Omistaja - <a href="http://osoite">Ponin nimi</a><br>

Osallistujat 5/5

Assi - Masterpiece Pond
Ensimmäisenä paikalle saapui Assi häseltävällä ponillaan, Masterilla. Nainen kertoi ponistaan hieman ensin ja suoritti itsenäisen alkuverryttelyn parhaaksi katsomallaan tavalla, ennenkuin aloimme työskentelemään kunnolla. Ratsastajalla oli hyvin napakka ote poniin, joka yritti venkoilla sinne, tänne ja vielä tuonnekkin, mutta tunnin kulkiessa eteenpäin oli Masterkin jo paljon paremmin hallinnassa. Aloitimme monipuolisilla tehtävillä, mikä sisälsi paljon tekemistä ettei poni ehtinyt venkoilemaan omiaan tehtävien aikana. Ensimmäinen tehtävä sisälsi keskihalkaisijalta pohkeenväistöä uraa kohti, uralla nosto raviin, lyhyellä sivulla pysähdys ja peruutus, josta suoraan raviin. Seuraavalla pitkällä sivulla nostettiin keskilaukka ja laukattiin kulmaan, josta takaisin käyntiin ja tehtävä alkoi alusta. Ori yritti alkuun tehdä omia piruettejaan ja siksakkejaan, mutta tähänkään ei auttanut muu, kuin napakka herättely ja pitkät hermot. Master kyllä alkoi jo toisen tehtävän aikana kuuntelemaan paljon paremmin, eikä työ ollut mennyt täysin hukkaan.

Tämän tehtävän jälkeen teimme paljon erilaisia siirtymisiä, mm. käynti-ravi-käynti, ravi-laukka-ravi, ravi-pysähdys-ravi ja sitä rataa. Kyllä täytyy myöntää, että herrassa on potentiaalia, jos vain se ylimääräinen häsläys saataisiin siirrettyä liikkeeseen ja työmotivaatioon. Muiden tehtävien lopuksi ennen loppuverryttelyjä, harjoittelimme vielä muutamia kertoja takaosakäännöksiä kumpaankin suuntaan ja nämä onnistuivat kaikista parhaiten koko valmennuksen muihin tehtäviin verrattuna. Kyllä se vaan niin on, että tämän ponin kanssa tarvitaan napakat, reippaan ja herättelevät alkuverryttelyt, ennenkuin se pystyy keskittymään siihen niinsanottuun tähdelliseen osioon. Loppuverryttelyt ratsukko suoritti itse ja pyrkimys oli saada poni kulkemaan vähän eteenalas, joka onnistuikin mainiosti. Hyvin meni!

Emmu - Dancing Spirit
Seuraavana meillä oli vuorossa ei-automaatti Riku, jonka omistaja kertoi ponin olevan hyvin topakasti ratsastettavissa ja lepsuilu sen selässä ei tietänyt hyvää. Tutkin ratsukon menoa alkuverryttelyjen aikana ja neuvoin pieniä kikkoja, miten alkuverryttelystä saataisiin nykyistä vielä tehokkaampi. Riku ei ollut niin hyvin hereillä, kun olisi voinut olla mutta tähän paras lääke oli siirtymiset ja muu herättelevä monipuolinen toiminta. Ori yritti toisinaan oikoa mutkia, joka tarkoitti sitä, että pohkeet paremmin kiinni ja ulko-ohjan tuntuma paremmaksi. Näillä konsteilla saimme oriin paremmin ryhtiäkin, jolloin oikominenkin loppui kokonaan.

Teimme orin kanssa alkuun hieman takaosakäännöksiä, jotka sujuivat oikein mallikkaasti paria suoritusta lukuunottamatta, jolloin orin keskittyminen hieman herpaantui. Sait Rikun takaosakäännöksien jälkeen erittäin hyvin hereille, joten siirryimme harjoittamaan vastalaukkaa, koska sitäkin tarvittiin hieman kisaradoilla. Riku tosiaan taitaa olla herkkä istunnalle, sillä se aika monesti vaihtoi takaisin myötälaukalle. Neuvoin ratsastajaa pitämään istunnan, pohjeavut ja ulko-ohjan tuntuman yliliioitellusti niin, ettei orille anneta vaihtoehtoja vaihtaa myötälaukkaan. Kun näillä keinoilla saimme pari hienoa suoritusta, yritimme vielä kerran pienemmillä avuilla ja Riku oli hienosti sisäistänyt idean. Tämä poni todella on oikea opetusmestari ja ratsastaja on tehnyt hienoa työtä saadessaan ponin siihen pisteeseen mitä se nyt on. Rikun ratsastus on varmasti paljon hankalampaa kuin miltä näyttää, mutta hyvä siitä tulee! Loppuverryttelyt ratsukko suoritti itsenäisesti ja kehuin heitä hyvästä työstä.

Meeri N. - Snilli Dalton
Snilli Dalton, tämä poni valtasi sydämeni heti kun ratsukko saapui paikalle. Meeri kertoi ponin olevan joskus todella jäärä, mutta se osaa kyllä olla oikein mainiokin ratsu kunhan sen saa vain hereille. Aloitimme itsenäisillä alkuverryttelyillä ja samalla seurasin ratsukon menoa antaen pieniä vinkkejä. Dalton tuntui alkuun hieman tahmealta, mutta erilaisten kiemuroitten ja temponmuutosten jälkeen poni tuntui jo aivan erilaiselta. Raippa oli hyvä pitää muistutuksena siitä, ettei temppuilut ja laiskottelu nyt auttanut vaan työt on tehtävä. Kolmikaarisissa kiemuraurissa Dalton yritti viimeiseen asti oikoa reittejä, mutta päättäväisyydellä ratsastaja sai poninkin taas paremmin kuriin ja näimme erittäin hienoja kiemurauria, jopa muutamalla käynti-siirtymisellä höystettynä. Pakko myöntää, että ponilla on shetlanninponiksi erittäin hienot ja liidokkaat liikkeet, joita oli todella mukava ihailla.

Dalton innostui, kun aloitimme laukkatehtävät mikä sisälsi harjoitus- ja keskilaukan siirtymisiä. Keskilaukan löytyminen tuotti tänään hieman hankaluuksia joten päätimme keskittyä ensin siihen ennenkuin jatkaisimme edellistä tehtävää ja lopulta se sieltä löytyikin kun vähän aikaa kaiveli. Pystyimme siis jatkamaan taas siirtymisiä, jotka sujuivatkin jo aiempaan verrattuna paljon paljon paremmin, vaikkakin poni yritti vielä vähän jatkaa intoiluaan. Lopputunnista annoin ratsukolle luvan laukata muutama kierros rennosti rallitellen ympäri. Ennen loppuverryttelyjä teimme muutamia ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymisiä, joissa Dalton hieman yritti ennakoida. Onnistuneen suorituksen päätteeksi oli luvassa rennot, mutta reippaat loppuverryttelyt jonka jälkeen ratsukko sai lähteä talliin lepäämään.

lottis - Blendivold Harley
lottis saapui poninsa Harleyn kanssa paikalle ja aloitin hieman tutustumalla ratsukkoon puheiden mukaan ja alkuverryttelyjä seuraamalla. Ori tuntui erittäin mukavalta jo aivan alusta saakka ja mietinkin, kuinka paljon todellisuudessa ratsukko tarvitsee valmentajan apua. Harley näytti keskittymisensä aivan ensimmäisestä tehtävästä lähtien, jotka olivat kokoaminen ja takaosakäännökset. Muutamaa pientä hairahdusta lukuunottamatta tehtävä sujui ratsukolta odotetusti - eli hyvin. Takaosakäännösten jälkeen oli pohkeenväistön ja laukannostojen vuoro. Harley yritti pohkeenväistöissä jyrätä takapää edellä, mutta pienillä asennon- ja käsien asennon muutoksilla tuloksia alkoi syntyä ihan hetkessä. On ihailtavaa nähdä, miten miellyttämisenhaluinen ponipoika on ja sen kanssa laukannostotkaan eivät tuottaneet ongelmaa.

Harjoittelimme myötälaukan välissä myöskin hieman vasta- ja keskilaukkaa, jolloin joutui orikin miettimään saamiaan apuja, mutta se teki silti kaiken mitä pyydettiin. Keskilaukkaa joutui vähän hakemaan, mutta se löytyi sieltä muutaman toiston ja suorituksen jälkeen mainiosti. Halusin ennen valmennuksen loppumista nähdä, kuinka ratsukolta sujui muut keskiaskellajit, sekä lisätty käynti, eikä niissä ollut mitään moitteen sijaa. Vielä aivan lopuksi teimme tehtävän, missä pohkeenväistön jälkeen tuli nostaa keskiravi, siitä keskilaukka ja tehtävä alkaa alusta. Tähän mennessä Harleyn keskittyminen oli jossain ihan huipussaan ja välillä tuntui, että se yritti hieman liikaa jolloin helpotimme tehtäviä hieman ettei sen pää mennyt aivan pyörälle. Onnistuneen valmennuksen päätteeksi ratsukko sai suorittaa loppuverryttelyt ja Harley näyttikin erittäin rentoutuneelta. Mainiota työtä!

lyllis - Peace r. Poppy
Viimeisimpänä, muttei ollenkaan vähäisempänä vuorossa valmennuksen ainoa ja hyvin hurmaava Peppi-tamma, joka näytti jo alussa että hän ei tee yhtään sen enempää kuin on pakko. Eikä sitä tiedä, vaikka jostain kulmasta hyökkäisi pieniä poneja syöviä sapelihammastiikereitä? lyllis aloitti alkuverryttelyt vain herättelemällä ponia erilaisilla kuvioilla ja temponmuutoksilla, mikä näytti tuottavan tulosta sen verran, että pystyimme aloittamaan itse valmennuksen. Aloitimme yksinkertaisilla ravi-pysähdys-peruutus-ravi, sekä ravi-käynti-ravi -siirtymisillä jotta saimme ponia vielä enemmän hereille. Peppi alkoi hieman paremmin kuunnella siirtymisten ansiosta, mutta koska valmentajan nälkä kasvaa syödessä, muokkasimme tehtävää aina niin, että pyysin valmistelemaan joka kerta erilaisen siirtymisen. Peppi loisti tässä tehtävässä jo niin hienosti, että siirryimme tekemään laukkatehtäviä.

Niinkin yksinkertainen, kuin rento ja pyörivä laukka oli tavoitteena ennenkuin pyysin ratsukon näyttämään keskilaukan. Poni näytti välillä muutaman säikähdysloikkasen, mutta onneksi lyllis kesti pompuissa hyvin mukana. Keskilaukka sujui tältä ratsukolta muutamia säikähdyksiä lukuunottamatta moitteettomasti ja Pepillä tosiaan on shetlanninponien askellajeihin verrattuna hyvinkin ison ponin tyyppiset askellajit. Tämä poni tosiaan on hyvin hurmaava poni, jonka kanssa tulisitte pärjäämään aivan varmasti. Teimme vielä ennen valmennuksen päättymistä muutamat kolmikaariset kiemuraurat keskiravissa, mutta poni oli välikäyntien aikana ehtinyt lössähtää ja sitä sai taas hieman herätellä. Niin kauaa siihen ei onneksi mennyt, kuin alussa meni. Viimeiseen hyvään suoritukseen oli hyvä lopettaa ja ratsukko suorittikin itsenäiset loppuverryttelyt. Hienoa työtä!