Nerian Monsoon † 8.4.2017

virtuaalihevonen - a sim game horse

    

Virallinen nimi Nerian Monsoon VH12-027-0031 Rotu ja sukupuoli New forest-ori
Väri ja säkäkorkeus Päistärikkö, 142 cm Syntymäaika ja ikä 05.01.2012, M Layouts / raitatossu.net/mayflowerv (3v - 05.05.2012)
Omistaja Hollabar, Riella VRL-01744 Kasvattaja Nerian / Heini VRL-00595
Painotuslaji ja koulutustaso Kouluratsastus, ko Helppo A Saavutukset -

Morrista voisi kuvailla hieman laiskahkoksi, kuitenkin omalla moottorilla kulkevaksi erittäin kiltiksi ja lupsakaksi poniksi.

Vaikka poni on laiskahko ja nukkuu yleensä hoitotoimenpiteiden ajan, on se silti yksi kilteimmistä poneista joita olen omistanut. Uskaltaisin vaikka lasten antaa hoitaa sitä ja yleensä sukulaistytöt ovatkin aina Morriksen kimpussa - lieneekö myös komealla värityksellä osuutta asiaan. Ei kyttäile tai riehu tammoja nähdessään ja osaa muutenkin käyttäytyä niinkuin ponin pitää.

Ratsailta käsin Morris on ainakin aluksi vähän ns. "potkittava" mutta kun moottori lähtee käyntiin, häviää laiskuus samoin tein. Pitkät piuhat sillä ainakin on mutta on Morris saatu kulkemaan erittäin hienostikin kun selkään laitetaan asiansa osaava ihminen. Hyvin lojaali vaikka onkin täysin oma persoonansa. Toimii yleensä hyvin myös painoavuilla, onneksi orilla on myös helposti istuttavat askellajit.

Sukulaiset

i. De Ryeish's Milton
new forest, tummanruunikko
KRJ II
ii. De Ryeish's Constantijn - evm
new forest, rautias 148cm
iii. Hollanberk Menthos - evm
iie. Exhoeve Anemoon - evm
ie. Willeminea - evm
new forest, rautias 145cm
iei. Drewen Steef's Son - evm
iee. Vanilj's Renske - evm
e. Honeydew
new forest, ruunikonpäistärikkö
KRJ II, YLA2
ei. Hadley - evm
new forest, ruunikonpäistärikkö 139cm
eii. His Truth - evm
eie. Black Diamond - evm
ee. Marcella - evm
new forest, ruunikko 137cm
eei. Mark of Rochester - evm
eee. Minnie - evm

Isän puolen sukuselvitys


Morriksen isänisä De Ryeish's Constantijn on kuuleman mukaan toiminut kasvattajansa John De Ryeishin luona jalostuskäytössä. Komea rautias poni-ori on kilpaillut tallin vakivalmentajan kanssa aluetason estekilpailuissa mutta ongelmaksi muodostui "Const"in kärsimättömyys mikä vaikutti hyvin paljon kilpailutuloksiin. Jälkeläisille ori on periyttänyt lähinnä tulisuutta joskin siitä on jossain määrin hyötyä kilpakentillä.

Isänisänisän paikkaa sukutaulussa pitävä Hollanberk Menthos kuului myös aikoinaan niihin jalostusponeihin, joilla oli vaativa luonne. Kodinvaihtajana tunnettu Menthos periytti jälkeläisilleen tasaisesti tulista luonnettaan mutta sempä takia niitä onkin nähty paljon estekentillä. Ori kuoli ollessaan vain 15-vuotias trailerionnettomuuden seurauksena, vihdoin ja viimein loppuikäisen kodin saaneena.

Isänisänemä Exhoeve Anemoon olisi ollut täydellinen emätamma jos se olisi periyttänyt kimoa väritystään ja mukavaa luonnettaan jälkeläisilleen vaan toisin kävi, kaikki sen jälkeläiset ovat enemmän tai vähemmän säpäköitä luonteeltaan. Seuratasolla Helppo A-tasolla ja 80cm luokissa esteillä kisannut tamma ei koskaan päässyt etenemään urallaan sen vaatimattomien raviliikkeidensä takia, harmi sinänsä kun tamma muuten oli niin upea.

Isänemä Willeminea ei elämänsä aikana kilpaillut yhtäkään tulosta, mutta se ei siitä huonoa tee sillä se on nykypäivänä upealuonteinen ja arvostettu 26-vuotias jalostusponi Alankomaissa De Ryeishin siittolassa ollen näin yksi kantatammoista. Lasten ratsuna ikänsä ollut tamma on periyttänyt jälkeläisilleen myös upeaa luonnetta, ei siis ihme että useimmat sen kuudesta jälkeläisesti ovat menestyneet myöskin näyttelykehässä.

Isänemänisä Drewen Steef's Son on Morriksen isän kertoman mukaan ori isolla O:lla, vaikkakin pienellä säkäkorkeudella. Alle 140cm korkeaksi jäänyt poniori ei jättänyt ketään kylmäksi mutta kasvattaja teki sen virheen ettei kouluttanut oria kunnolla jonka takia siitä tuli pellossa elänyt. Onneksi Jack O'Neilly osti Steefin pois ja uudelleenkoulutti tämän upean orin jonka kanssa lopulta ylsi Helppo A-tasolle aluekilpailuissa. Orin yhdeksästä jälkeläisestä vain kaksi on new foresteja.

Isänemänemä Vanilj's Renske on kauniin kimon värityksen omaava tulta ja tappuraa täynnä oleva tamma joka loisti täysissä voimissaan 120cm radoilla vaikka sen kaikista jälkeläisistä tuli enemmän tai vähemmän kouluratsuja - liekkö isäoreilta tullut sen verran rauhoittavia ominaisuuksia. Tällä hetkellä tamma on 18-vuotias ja asustaa Suomessa etsien itselleen loppuelämän jalostuskotia jossa pääsisi näyttämään kykynsä jalostuksessa hyppytekniikkansa ansiosta.

Emän puolen sukuselvitys


Emänisä Hadley on kuulemma periyttänyt miltein kaikille jälkeläisilleen upeaa päistärikkö-väritystään - niin myös Morriksen emälle. Ori on kirjattu II-palkinnolla sekä Tanskan että Englannin kantakirjaan joten sekin jo kertoo ettei Hadleyllä ole ollenkaan paha rakenne. Sen lisäksi se on ihastuttanut näyttelytuomareita ulkomuodollaan kotimaassaan Iso-Britanniassa sekä Euroopassa ja menestynyt mukavasti kansallisilla kouluradoilla.

Emänisänisä, tummanruunikko ori His Truth kantakirjattiin jo kolmivuotiaana II-palkinnolle joskaan ei saanut nauttia kauaa miehisistä ominaisuuksistaan kun se ruunattiin viisivuotiaaksi kääntyessään. Ori myytiin nuorelle tytölle yleispainotteiseksi kilparatsuksi ratoja kiertämään. His Truth oli erittäin hyvä opetusmestari omistajalleen Amylle sen rauhallisen mutta myöskin reippaan luonteensa ansiosta. Nykyisin Amy on jo vaihtanut hevosiin mutta ori jatkaa junnujen opetusmestarina.

Emänisänemä Black Diamond sai kunnian olla yksi neljästä tammasta, jotka astutettiin His Truthilla sen ollessa ori. Timanttina tunnettu tamma on kuuluisan Hampshireläisen tallin kasvatti mutta nykyisin sen omistaa Walesilainen Green Oak Farm-niminen talli joka käytti tamman kantakirjaustilaisuudessa tuoden mukanaan III-palkinnon. Black Diamondilla ei ole takana menestyksekkäitä kilpailutuloksia kansalliselta-, alue- tai seuratasoltakaan mutta se on tehnyt sitäkin tärkeämmän työn lasten opetusponina.

Emänemä Marcella, pieni ja kuuleman mukaan niin new forest ominaisuuksiltaan kuin voi vain olla. Tyypeiltään hyvä tamma ei ehkä kaunistuttanut ulkonäöllään jonka myötä sille myönnettiin II-palkinto kantakirjassa. Heini kertoi Morriksen suvusta ja näin ollen myös Ellaksi kutsutusta tammasta, että se oli hieman arka luonteeltaan mutta pienen tutustumiskierroksen tehtyään siitä kuoriutui utelias poni joka tutki taskunpohjat hyvinkin tarkasti.

Emänemänisä Mark of Rochester vietti koko elämänsä kasvattajallaan monitoimiponina eli lähinnä jalostus-, näyttely- ja yleisessä harrastuskäytössä. Paineensietokykyä ja kestävyyttä omaava ori periytti näitä käyttöponin ominaisuuksia myös kaikille jälkeläisilleen jotka sitten lopulta päätyivät kaikki kilpailukäyttöön. III-palkinnolle kantakirjattu ori oli vuotuisissa fox hunting-kisoissa osanottajana aina siihen saakka kun kilpailut kiellettiin. Sielläkin se omasi rautaiset hermot eikä säikähtänyt kovaa meteliä.

Emänemänemä Minnie, kaunis pieni voikko tamma joka asuu pienellä tallilla Hampshiressä ja viettää mukavan leppoisaa elämää ilman suurempia paineita. Minnie on pienen perheen omistuksessa jossa myös lapset saavat käsitellä tammaa sen hyvän luonteen takia. Kokopäiväistä jalostus- ja harrasteponin elämää viettävä tamma on palkittu I-palkinnolla kantakirjaan jonka takia myös sen kuudesta jälkeläisestä neljä on palkittu vähintään II-palkinnolla.


Huom! Morriksen sukuselvitys on omistajan käsialaa. Jälkeläisten omistajat saavat halutessaan kopioida selvityksen sivuilleen käyttäen merkintää © Hollabar Ponies

Jälkeläisinfo

Morriksen tuleville jälkeläisille valitaan persoonaltaan mukavan oloisia 1-polvisen suvun omaavia new forest-tammoja, jotka periyttävät new foresteille tyypillistä rakennetta ja luonnetta sekä käyttöominaisuuksia. Jälkeläisiä sillä teetetään kaikenkaikkiaan kuusi kappaletta.

new forest-ori Fame's Taifun (s. 13.01.2013), e. Déja Vu Dainty

Päiväkirja

04.02.2013 - päivittelyä
Tänään oli kaikilla hevosilla vapaapäivä ja päivittelinkin niille infoa sivuille. Morriksen kanssa on sujunut erittäin hyvin, treenit sujuvat, kisoista tulee sijoituksia ja elämä on muuten vain mukavaa. Muistelin myös aikaa jolloin ori oli pieni ja jolloin opeteltiin isojen ponien juttuja. Morriksella oli silloinkin pitkät piuhat vaikka tahto oppia oli selvästikin kova. No, nyt ollaan kuitenkin tässä ja meillä on kasassa kolmisenkymmentä sijoitusta joten tästä onkin hyvä jatkaa ja katsoa tulevaisuuteen. Orille on syntynyt ensimmäinen jälkeläinenkin kun sattui sopiva morsmaikku kohdalle, nimittäin kaunis ratsuponi-tamma Déja Vu Dainty.
- Riella

22.01.2013 - kouluvalmennus (valmentaja Hidda)
Morri ja Riella kävelivät maneesissa pitkin ohjin. He olivat ottaneet jo rauhalliset alkuverryttelyt keskenään ja ratsastaja kertoi ponin toimivan todella hyvin kaikilla avuilla. Ensimmäiseksi tehtäväksi valitsimme ravi-laukka siirtymiset ja niiden hiomisen. Ensimmäiset siirtymiset olivat hieman hitaita, mutta kun Morri tajusi homman nimen, alkoivat ne näyttää todella hyviltä! Viimeisen siirtymisen jälkeen ohjeistin Riellaa jäämään laukkaan ja aloittamaan kahdeksikon teon; keskellä oli tietenkin laukanvaihto myötälaukkaan. Vaihdot näyttivät hyviltä ja poni laukkasi lennokkaasti sekä innoissaan. Laukanvaihtojen jälkeen otettiin ravissa asetusta ympyrällä, josta mentäisiin pohkeenväistöllä toiselle ympyrälle (eli kuviona kahdeksikko). Morri taipui hyvin ja pohkeenväistötkin sujuivat alusta asti mallikkaasti. Poniori alkoi jo olla aika lailla kuumissaan, joten lopetettiin valmennus näiden asetusten ja väistöjen pariin. Riella sai tehdä itsenäiset loppuverryttelyt Morriksen kanssa, jonka jälkeen ratsu pääsi hengähtämään talliin.

10.12.2012 - sukulaistytöt kylässä
Sukulaistyttöni 10- ja 12-vuotiaat tytöt piipahtivat taas äitinsä kanssa kylässä. Ensimmäinen kysymys mitä tytöt kysyivät oli, missä Morris on ja eiköhän heidän pitänyt ponia päästä paijaamaan jonka takia heidän piipahtaminen venyikin viideksi tunniksi. Morris ei kyllä ollenkaan pistänyt pahakseen vaan näytti nauttivan vapaapäivästä ja ylimääräisestä huomiosta. Ihan hyvä niin, nauttikoot nyt kun huomenna onkin vuorossa koulutreenit ja vähän sisäänratsastusta.
- Riella

Kilpailutulokset

Morris on kilpaillut seuraavilla tiedoilla: Nerian Monsoon VH12-027-0031, mutta Hollabariin muuton myötä toimittaa nykyään vain jalostushevosen virkaa ehkä muutamia startteja kilpaillen. Sijoituksia on yhteensä 38 kappaletta joista voitot on boldattu.

1. 05.10.2012, KRJ (kutsu), Helppo B, 6/50
2. 10.10.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 4/50
3. 04.08.2012, KRJ (kutsu), Helppo B, 3/50
4. 01.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 3/50
5. 02.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 5/50
6. 18.10.2012, KRJ (kutsu), Helppo B, 6/40
7. 23.10.2012, KRJ (kutsu), Helppo B, 1/40
8. 13.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 2/50
9. 14.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 5/60
10. 06.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 3/50
11. 15.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 4/50
12. 14.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 7/50
13. 15.10.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 6/60
14. 02.12.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 5/60
15. 03.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 5/70
16. 03.11.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 2/70
17. 25.12.2012, KRJ (kutsu), Helppo B, 2/50
18. 09.12.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 1/40
19. 21.12.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 7/50
20. 24.12.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 2/50
21. 02.04.2012, KRJ (kutsu), Helppo A, 5/40
22. 06.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 4/50
23. 07.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 7/50
24. 02.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 1/40
25. 04.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 6/40
26. 26.01.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 1/50
27. 05.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 4/40
28. 29.01.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 1/40
29. 16.01.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 7/50
30. 16.01.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 4/37
31. 21.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 6/50
32. 02.03.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 5/40
33. 15.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo B, 3/50
34. 26.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 6/40
35. 08.03.2013, KRJ (kutsu), Helppo B, 7/60
36. 28.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 1/40
37. 02.03.2013, KRJ (kutsu), Helppo B, 5/40
38. 23.02.2013, KRJ (kutsu), Helppo A, 4/32