Auton omistamisen plussia ja miinuksia

Auton omistamiseen liittyy monia plussia ja miinuksia, jotka on hyvä tiedostaa ennen auton hankkimista. Omat plussat ja miinukset kannattaa aina kirjata ylös ennen kuin auto tulee taloon. Löydät tästä artikkelista muutaman yleisen auton omistamiseen liittyvän plussan ja miinuksen oman listasi pohjaksi.

Plus: Liikkumisen helppous ja vapaus

Oma auto tekee liikkumisesta eittämättä entistä helpompaa ja vapaampaa. Oman auton myötä et ole enää julkisen liikenteen aikataulujen armoilla ja voit taittaa pitkänkin matkan näppärästi ja nopeasti. Juuri tämä on yksi suurimmista syistä hankkia oma auto!

Miinus: Auton ylläpitäminen on yllättävän kallista

Auton ostohinta hirvittää monia, mutta se on loppujen lopuksi vasta pikkusumma siihen nähden kuinka paljon rahaa auton ylläpitoon menee. Bensa, auton huollot ja korjaukset ja vakuutukset maksavat yllättävän paljon. Jos autoon tulee jokin vika, voi sen korjaaminen olla todella kallista. Jos budjettisi on pieni, kannattaa harkita erityisen tarkkaan, onko auton hankkiminen täysin välttämätöntä. Laske siis tarkkaan sopivatko auton ylläpitokulut varmasti budjettiisi.

Plus: Auto on tietynlainen statussymboli

Suomessa autoa pidetään edelleenkin jonkinlaisena statussymbolina. Etenkin uusi auto luo ihmisestä tietynlaisen kuvan ja autottomuus tai vanhalla autolla ajaminen taas saattaa toisista tuntua jopa nololta – ainakin, ellei autottomuutta pyri selittämään ympäristösyillä. Auton omistamisen tärkeys on suomalaisiin syvälle juurtunut ajatus. Tosin kaikki nykynuoret eivät enää haaveile omasta autosta ja asenteet ovat tässäkin suhteessa muuttumassa. Enää kaikki eivät suinkaan pidä auton omistamista ”coolina”, vaan osa pitää sitä jopa lähes ympäristörikokseen verrattavissa olevana valintana.

Miinus: Auton omistaminen vaatii vastuuta ja aiheuttaa huolta

Vaikka auton omistaminen auttaakin arjessa ja tekee siitä entistä mutkattomampaa, vaatii auton omistaminen myös vastuuta ja aiheuttaa huolta. Omistaja on vastuussa siitä, että auto on hyvässä kunnossa ja että sillä on turvallista liikkua. Auto tulee huoltaa ja sen alla on aina oltava asianmukaiset ja säähän sopivat renkaat. Kaikki tämä vaatiin jonkin verran vaivaa, vastuunottoa ja osaamistakin. Osa onkin sitä mieltä, ettei halua vastuulleen auton mukanaan tuomaa huolta, vaan on mieluummin ilman omaa autoa.